Følelser - finnes de?

Jeg ber om tillatelse til å utvise ytterste kynisme og skepsis.

Føler jeg det eller tenker jeg det? Er føleri en menneskelig oppfinnelse? En konkretisering av noe ukonkret, som egentlig ikke finnes, eller som i realiteten kan betegnes som "tanke", eller en "idé"?

Jeg har en teori om at det vi kaller "følelser" er noget konstruert, men inte noget faktisk fenomen. "Følelser" oppstår ved inkongruens mellom tanke og realitet. Barnet tenker at det vil ha is, en kombinasjon av behov for ernæring og søtlyst driver frem denne tanken. Barnet er i barnehaven og nektes høvelig den attråede iskrem. Barnet begynner å gråte. Vi sier at den lille tassen er "lei seg". I mine øyne er det en viss mulighet for at denne "følelsen" kun er en kognitiv inkongruens, usamstemthet.

Med dette henseende, kan man også tenke seg at nevnte argument gjør seg gjeldende videre i menneskets utvikling. Selvsagt bidrar hormonelle endringer, lukt og smak, nysgjerrighet, til at ungdomsperioden preges av "føleri". Man ser at befolkningen i ungdomsalder i større grad slår seg sammen med andre personer i det man kan kalle parforhold eller parrelasjoner, i endeløse variasjoner.

Rent evolusjonsmessig sett har mennesket samlet sett mer å tjene på å leve i par. Arbeidsoppgaver i hjemmet kan fordeles, samtidig som en kan få utløp for de hormonelle lyster som vedvarer en god del år. Man kan også få bukt med det evolusjonsmessige behovet for å føre sine gener videre gjennom forplantning. Det er altså "godt vett" å inngå i parforhold.

Gjennom tidene har det vært noget de har betegnet som "kjærlighet". Et slags alfa og omega innen verden av føleri. Jeg vil fremsette en tanke om at denne kjærleiken kun er et resultat av tankeprosesser. At et parforhold fungerer er vist stressdempende. Om mennesket er i balanse, og alle praktiske ting er i orden, vil man kanskje betegne dette som noe i nærheten av "lykke" - et begrep til en viss grad bundet til kjærlighet.

Når man er i et forhold som fungerer, vil menneske sannsynligvis gjøre sitt ytterste for å beholde status quo - i påvente av best mulig utfall i det lange løp. Kan det være i denne øyemened begrepet om kjærlighet har utviklet seg? Som et middel for å bevare parforhold. Og å skylde på noe eksternt dersom parforholdets symbiose skulle bryte sammen?

"Vi var ikke ment å bli."
"Det var ikke ekte kjærlighet."
"Hun elsket en annen."

Når den egentlige grunnen kunne være at motparten ikke viste seg tillitsverdig etter et brudd på kognitiv forventning - eksempelvis. Det meste i verden kan virkelig ha et logisk bakstykke. Hvis følelser finnes er det uansett hjernen som føler, og behandler følelser. Så følelsene, om de kan sies å eksistere, må være dypt inkorporert i tanke. Eller følelsene er en del av tanke.


Jeg kunne sagt mer, men jeg har i det minste skrapet overflaten av en tanke jeg har hatt de siste årene. Hvis jeg følger de foresatte argumenter er jeg en kald kvinne uten følelser. Jeg undrer på om det er sant.

Én tanke

eigenarta

11.aug.2010 kl.01:37

Det er lov. Og det er en tanke jeg merker jeg har streifet, men ikke helt turt å følge opp. For jeg føler - mye. Det gjør ingen forskjell på om det kommer av tanker eller behov for noe jeg ikke får, eller behov som blir tilfredsstilt: Noe får jeg jo ut av det likevel. Vondt og godt, fantastisk og overdramtisk forferdelig.

Men av og til lurer jeg på om det hadde vært bedre å bare avskrive føleri som en "inkongruens mellom tanke og realitet". Det er når alt bare er frykt.

Skriv en ny kommentar

Mystifistiske May

Mystifistiske May

23, Oslo

Mitt døpenavn er May. Jeg er mystifistisk - en utviklet form av vanlig mystikk. Jeg er en sjel som finner glede i å skape i bilder og ord. Og jeg prøver å skape et nytt liv for meg selv, utenfor min lille hule av melankolsk musikk og film, utenfor depresjon, selvhat, sosial angst og andre uhumskheter. Jeg har trukket meg tilbake fra livet i alt for mange år; det er på tide og trampe meg opp og ut. Jeg byr deg god dag og veksler gjerne en linje eller tusen: mysticmay(a)rocketmail.com.

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits