Platon

Platonisk. Det betyr at noe er rent, ideelt, og i dagligtale utelukkes sanselighet. Et platonisk vennskap er da i min bok et vennskap hvor sex ikke er et tema. Er platoniske vennskap mulig på tvers av kjønn? Eller kommer legningen i veien? Jeg har tenkt litt på dette.

Det er som Harry sier i chickflicken When Harry Met Sally.

Harry Burns: You realize of course that we could never be friends.
Sally Albright: Why not?
Harry Burns: What I'm saying is - and this is not a come-on in any way, shape or form - is that men and women can't be friends because the sex part always gets in the way.
Sally Albright: That's not true. I have a number of men friends and there is no sex involved.
Harry Burns: No you don't.
Sally Albright: Yes I do.
Harry Burns: No you don't.
Sally Albright: Yes I do.
Harry Burns: You only think you do.
Sally Albright: You say I'm having sex with these men without my knowledge?
Harry Burns: No, what I'm saying is they all WANT to have sex with you.
Sally Albright: They do not.
Harry Burns: Do too.
Sally Albright: They do not.
Harry Burns: Do too.
Sally Albright: How do you know?
Harry Burns: Because no man can be friends with a woman that he finds attractive. He always wants to have sex with her.
Sally Albright: So, you're saying that a man can be friends with a woman he finds unattractive?
Harry Burns: No. You pretty much want to nail 'em too.
Sally Albright: What if THEY don't want to have sex with YOU?
Harry Burns: Doesn't matter because the sex thing is already out there so the friendship is ultimately doomed and that is the end of the story.
Sally Albright: Well, I guess we're not going to be friends then.
Harry Burns: I guess not.
Sally Albright: That's too bad. You were the only person I knew in New York.

(Det må forresten nevnes at jeg er en person som nøler med å tilegne meg selv og andre en seksuell legning, ettersom jeg tror kjærlighet kan oppstå mellom alle og enhver)

Jeg synes Harry bringer på bane noen interessante problemstillinger. Det koker ned til at jeg, en hovedsakelig heterofil kvinne i et forpliktende forhold  moralsk sett KUN kan være venn med heteroseksuelle kvinner og homoseksuelle menn. Det begrenser mitt nettverk betraktelig. En stor del av de jeg hevder å kjenne er heterofile menn. Ligger det alltid en seksuell interesse der? Under hva man betegner som vennskap? Jeg vet ikke. Jeg håper det ikke er slik - men jeg er redd jeg tar feil.

Om man er bifil og i et forhold kan man moralsk sett ikke ha venner utenom familien.

Dette er vanskelig. Spesielt når man aldri kan vite fullstendig hva en annen tenker.

Kanskje man kan fortrenge de seksuelle spenninger? Late som om de ikke finnes, ignorere dem til kroppen mister interesse?

En mulig forklaring på den seksuelle spenningen tror jeg kan være biologi - at man av evolusjonistiske årsaker er programmert til å spre sine gener for å sikre deres overlevelse. Da vil kroppen helst kopulere med det meste. Noe som stikker kjepper i hjulene for tanker, logikk og romantiske følelser. Mennesket er ikke et dyr som har livslange partnere. Det står ikke skrevet noe sted. Vi er langt fra pingviner. På både godt og vondt. Men noen, og bare noen, velger å satse på et enkelt annet menneske, og noen få lykkes i å holde sammen resten av livet når de har funnet noen. Jeg synes det er beundringsverdig, og jeg vil gjerne være et av de menneskene. Det krever sin mann å holde ut gjennom de vonde dager. Men det er kampen verdt. Å gi opp er den letteste utvei. Man må utfordre seg selv!

Takk og farvel!

4 kommentarer

Angél

14.jun.2009 kl.21:58

En svensk biologiprofessor fortalte at om et forhold forblir barnløst i to år, mister mannen seksuel interresse. Derfor tror jeg man kan være venn med motsatt kjønn man har kjent i over to år.

May

15.jun.2009 kl.00:30

Veldig interessant tankegang det der =) Litt synd at jeg har mange 'nye' bekjentskaper i så fall..

Hallo

15.jun.2009 kl.19:31

Hvis man ikke klarer å være venner med motsatt kjønn selv om man har type, er det fordi man er usikker på seg selv.. Rett og slett..

Angél

05.jul.2009 kl.16:32

Joda, det stemmer nok det, Hallo. Om man glemmer det faktum at sex er drivkraften for alt liv!

Skriv en ny kommentar

Mystifistiske May

Mystifistiske May

23, Oslo

Mitt døpenavn er May. Jeg er mystifistisk - en utviklet form av vanlig mystikk. Jeg er en sjel som finner glede i å skape i bilder og ord. Og jeg prøver å skape et nytt liv for meg selv, utenfor min lille hule av melankolsk musikk og film, utenfor depresjon, selvhat, sosial angst og andre uhumskheter. Jeg har trukket meg tilbake fra livet i alt for mange år; det er på tide og trampe meg opp og ut. Jeg byr deg god dag og veksler gjerne en linje eller tusen: mysticmay(a)rocketmail.com.

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits